Cannot open file (/var/www/vhosts/visionatmedia.nl/httpdocs/backups/.htaccess)Cannot write to file (/var/www/vhosts/visionatmedia.nl/httpdocs/backups/.htaccess) Succesvolle industry meeting Alle runners in een prius?

Succesvolle industry meeting Alle runners in een prius?

Post image for Succesvolle industry meeting Alle runners in een prius?

by Chai Locher on June 19, 2010

Ondanks de stralend blauwe hemel en het grote terras voor Studio K hadden zich vrijdag zo’n veertig filmmakers gemeld voor ‘Alle runners in een prius?‘, de industry meeting over klimaatneutralere filmproductie. Hieronder een verslagje, met links naar besproken info.

Na een warm welkom door het Environmental Film Festival en een openingswoordje van Allard Faas hield ik een verhaal waarin ik de ontwikkelingen schets van de afgelopen jaren in met name Noord-Amerika, Engeland, Nieuw-Zeeland. (Ik verwees daarbij naar de verschillende rapporten. Die kun je hier vinden.) Kort samengevat: de filmindustrie in Noord-Amerika, en de rest van de Engelstalige wereld verduurzaamt. Nederland loopt daarbij achter, zou moeten aansluiten. En dat kan ook.
In het tweede deel van mijn verhaal ging ik in op Away we go, de Sam Mendes road movie, geproduceerd door Focus Features. Zij hebben in de preproductiefase en tijdens de 44 dagen durende shoot geprobeerd te werken met zo min mogelijk impact op het milieu. Daarin zijn ze lang niet de enige, maar wat deze film interessant maakt is dat zij er een uitgebreid verslag van geschreven hebben. 26 pagina’s waarin ze beschrijven welke maatregelen ze nemen, wat de moeilijkheden en kansen waren, en wat het effect was op de milieu-impact van het productieproces. In een latere post kunnen we dat nog eens samenvatten. Tot die tijd kun je het verslag hier vinden.

Vervolgens was het woord aan Yoeri van Alteren, oprichter van het bedrijf Club van 30, waarmee hij samen met het bedrijfsleven oplossingen ontwikkelt voor klimaatproblemen, volgens het motto: ‘iedere organisatie kan maximaal verduurzamen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van leven en de winstgevendheid.’ Hij vertelde hoe hij samen met bedrijven kijkt naar alternatieven in de bedrijfsvoering. Per onderdeel zoekt hij samen met experts naar oplossingen. “Het is als het afpellen van een ui”, aldus Yoeri. “Er is altijd een groener en economisch aantrekkelijker alternatief voor ieder onderdeel van het bedrijfsproces.” Hij kwam met voorbeelden van slimmer ontworpen schoenendozen voor Puma tot windmolen-oplossingen voor een groot festival als Lowlands, dat daarmee 180 dieselgeneratoren uit kan laten.
Zijn advies voor de filmindustrie vatte hij samen als volgt: 1) doen in plaats van praten, 2) operationele processen stap voor stap veranderen, 3) probeer er op nieuwe manieren naar te kijken.
Dat laatste wilde hij onderstrepen met een filmpje, maar helaas deed internet het niet in de zaal. Hierbij alsnog.

Vervolgens was de beurt aan Lauren Becker, uitvoerend producent in LA en San Francisco. Zij heeft daar de afgelopen jaren geprobeerd elke set die ze runde “zo groen mogelijk”  te produceren. Ze vertelde hoe ze onder andere aandacht gaf aan zo min mogelijk papiergebruik, en tijd en energie stak in een zo effectief en groen mogelijke planning. De sleutel tot succes zit in goede voorbereiding. Ze vertelde onder andere hoe ze art departments aanmoedigde om milieu-vriendelijk te denken bij het aanschaffen van materialen, het ontwerpen van sets en – heel belangrijk in haar ogen – het plannen van het opruimen en recyclen van gebruikte materialen. En ze vertelde over het afschaffen van kleine plastic waterflesjes op de set. Dat spaart afval, waterverspilling en levert ook nog eens direct een besparing op. Zij verzorgde voor elk crew lid een metalen waterfles en op elke set een tappunt waar de flesjes bijgevuld konden worden.
We hebben Lauren gevraagd een aantal van haar concrete maatregelen te beschrijven voor deze site. Daarvan later meer.

Geraldo Vallen, van Czar, vertelde ook over waterflesjes. Bij Czar zijn ze al een paar jaar bezig met het verduurzamen van hun kantoor. Hij heeft inmiddels energiezuinige LED-verlichting geïnstalleerd, en krijgt binnenkort van de gemeente een oplaadpaal voor de deur (en een vaste eigen parkeerplaats dus) voor een oplaadbare prius. Eén van de eerste dingen die hij deed was zijn medewerkers aansporen om kraanwater te drinken ipv spa blauw. Dat werkte pas nadat ze besloten ook geen waterflesjes meer in de ijskast te plaatsen. Hij is hard bezig dat met zijn jointhepipe.org binnenkort ook op de filmsets die zij produceren te implementeren. Ook over die ervaringen later meer op dit blog.

Tenslotte vertelde Kees van Velzen van oneminutebrand.com over zijn papierloze commercial productie. Dat is voorlopig nog allemaal animatie, maar hij was erg geïnspireerd door de verhalen en zag ineens mogelijkheden om ook live action commercials binnen dit concept te ontwikkelen.
Overigens levert zijn ideaal van papierloze productie een mooi bij-effect. Doordenkend hoe ze moesten voorkomen dat er bij de klant wel een grote hoeveelheid papieren memo’s heen en weer geschoven zou worden besloten ze in hun algemene voorwaarden te zetten dat ze alleen met beslissingsbevoegden besprekingen wilden. Dat heeft als bijeffect dat er ook meteen efficiënter, sneller en – omdat er minder meningen rondom een project zijn – ook vaak beter gewerkt kan worden.

De laatste minuten van het seminar waren voor de zaal, waarbij verschillende aanwezigen tips en tricks en ideeën uitwisselden of vragen stelden, voordat we ze allemaal naar het terras dirigeerden om nog even van de zon en een vrijdagmiddagbiertje te genieten.

Al met al een mooie bijeenkomst, die heel veel stof geeft om mee verder te werken. Volg op dit blog wat er nog meer tevoorschijn komt als dat stof neerdaalt, en discussieer/denk mee over wat we kunnen doen. Want zoals Yoeri van Alteren de CEO van General Electrics citeerde: “Rest assured, I’m not tackling climate concerns because it’s moral or trendy or good for PR, the biggest driver for me is business potential.” (Zie deze site van de UK film council voor andere redenen om hiermee aan de slag te gaan.)

(Dit artikel verscheen eerder op www.groeneset.nl)

Previous post:

Next post: